ادامه ویژگی های اهل نفاق؛ اهل نفاق نسبت به لوازم و اجزای ایمان سلیقه ای عمل می کنند
...وَمَن يَكْفُرْ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِيدًا
... ﻭ ﻫﺮ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺧﺪﺍ ﻭ ﻓﺮﺷﺘﮕﺎﻥ ﻭ ﻛﺘﺎﺏ ﻫﺎﻱ ﺁﺳﻤﺎﻧﻲ ﻭ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮﺍﻥ ﺍﻭ ﻭ ﺭﻭﺯ ﻗﻴﺎﻣﺖ ﻛﺎﻓﺮ ﺷﻮﺩ ، ﻳﻘﻴﻨﺎً ﺑﻪ ﮔﻤﺮﺍﻫﻲِ ﺩﻭﺭ ﻭ ﺩﺭﺍﺯﻱ ﺩﭼﺎﺭ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ .(سوره مبارکه نساء، آیه 136)
طبق بخش دوم این آیه اگر کسی به لوازم ایمان مومن نشد(کفر ورزید) قطعاً دچار گمراهی بسیاری شده است.
در این آیه بین ملائک، کتب، رسل و یوم الآخر واوی که آمده واو عطف می باشد؛ یعنی اگر کسی به هر یک از این ها مؤمن نباشد انگار به هیچ کدام ایمان ندارد. چون تمام این موارد شئون مختلف ایمان می باشد، اصلا نمیتوان به یکی ایمان داشت و دیگری را قبول نداشت، ایمان اینگونه کامل نمی شود و شکل نمی گیرد.
در قرآن کریم همین مسئله بعنوان یکی از ویژگی های اهل نفاق نیز مطرح شده، کسانی که نسبت به ایمان سلیقه ای عمل می کنند و به برخی از اجزای ایمان مومن می شوند و برخی را کنار می گذارند.
متأسفانه در بین ما این مسئله رایج است و برخی افراد اینگونه عمل می کنند، یعنی قسمتی از دین را که می پسندند بدان عمل می کنند و آن قسمتی را که صلاح نمی دانند یا خوششان نمی آید را کنار می گذارند! مثلاً ماه رمضان اگر در ایام خنک سال باشد روزه می گیرند و ایام گرم سال روزه را کنار می گذارند یا نماز می خوانند ولی خمس و زکات نمی دهند و...
پس نتیجه این شد که انکار اجزای ایمان مساوی است با انکار همه ایمان و این از نشانه های اهل نفاق است. امام صادق علیه السلام: خداوند میفرماید من بهترین شریک هستم و فقط عملی را قبول می کنم که خالصانه برای من باشد.
در آیه 145 سوره نساء می فرماید جایگاه منافق در پایین ترین جای عمل است، البته برای همین منافق هم در ادامه آیه راه نجاتی آمده آن هم اینکه منافق توبه کند و تلاش کند برای اصلاح کردن آنچه کرده و دینش را برای خدا خالص کند.(دیگر نسبت به اجزای ایمان سلیقه ای عمل نکند.)
سخنرانی
روضه
مداحی